nedelja, 15. september 2019

Fotografija Fride Kahlo, ki je bila posneta pri njenih 23. letih starosti, bo prodana na dražbi


Leta 1930 je fotograf Edward Weston v roke vzel svoj fotografski aparat, da bi v objektiv ujel portret, ki bi odražal samo bistvo mehiške umetnice Fride Kahlo. Ta fotografija se danes nahaja med 280. predmeti, ki sestavljajo dražbo grafičnih in fotografskih del Mortona.


Umetnica je ob posneti fotografiji imela 23 let, ki je takrat že izdala svoja prva umetniška dela, kot sta sliki El tiempo vuela in Autorretrato con traje de terciopelo, poleg tega pa je do tistega trenutka že spoznala dve ključni osebi v svojem življenju: Tino Modotti in Diega Rivero.





V času, ko je bila fotografija posneta, je bil Edward Weston v ljubezenskem razmerju s Tino Modotti in je ravno odprl svoj fotografski studio v Mehiki, obenem pa je ustvaril skupino f/64, katere standard je bil dokumentiranje resničnosti v primerjavi s slikovno zasnovo fotografij.

Ob tem je potrebno omeniti, da smo pri nas pred leti imeli priložnost spoznati tudi sorodnico te priznane in med ljudmi zelo priljubljene umetnice Fride Kahlo. Govorimo o mehiški igralki in pevki Dulce Maríi, namreč Frida je njena pra-teta po mamini strani. Ob tem je potrebno omeniti, da je Dulce María pred leti za eno izmed mehiških revij opravila posebno fotografiranje, v katerem se je preoblekla v svojo daljno sorodnico, na katero doma žal nimajo veliko spominov. "Čeprav sva si v sorodu, imamo v našem domačem družinskem albumu samo eno njeno fotografijo. To je vse, kar imamo. Od njene smrti je minilo že veliko časa, njeni najtesnejši sorodniki so že prav tako pokojni, zato so se stiki najinih družin z leti izgubili," je v enem izmed intervjujev za mehiške medije razkrila 33-letna igralka.


Ni komentarjev:

Objavite komentar